|

Poikkeuslupa ankeriaan pyyntiin

Ankeriaan kalastus Pälkäneen kalatalousalueen alueella vuosina 2024–2027

Ankeriaan kalastus on sallittu 1.5. – 30.9. välisenä aikana Pälkäneen kalatalousalueen alueella.

Velvoiteistutuksina Pälkäneen kalatalousalueen isoihin järvialtaisiin, Roineeseen, Mallasveteen ja Pälkäneveteen on istutettu ankeriasta. Istutukset on aloitettu jo niin kauan sitten, että tarjolla pitäisi olla pyyntikokoista kalaa. Ja jos ankeriaita ei pyydetä ja ne lähtevät vaellukselle, ne todennäköisesti kuolevat matkallaan Sargassomerelle, koska niiden reitillä on varsin monta voimalaitosta.

Noilla perusteilla Pälkäneen kalatalousalueelle on myönnetty poikkeuslupa ankeriaan kalastukseen vuosille 2024–2027 seuraavin ehdoin:

  • Pälkäneen kalatalousalueen tulee huolehtia riittävässä määrin poikkeuslupaan liittyvästä tiedotuksesta.
  • Pälkäneen kalatalousalueen tulee mahdollisuuksien mukaan seurata ankeriaskannan tilaa ja saalista.
  • Pälkäneen kalatalousalueen tulee yhdessä kalatalousviranomaisen kanssa selvittää ankeriaan rysäpyynnin mahdollisuutta Pälkänevedessä, Roinessa ja Mallasvedessä ja niiden siirtoa mereen.
  • Mikäli lupaehtoja olennaisesti rikotaan tai kalastuksen havaitaan auheuttavan olennaista haittaa, voidaa lupa peruuttaa. Lupa voidaan peruuttaa myös, mikäli ankeriaille järjestetään ylisiirtoja mereen.

Pyynnissä huomioitavaa

Ankeriaan kalastukseen ei tarvita erillistä lupaa. Tavalliset passivi- ja aktiivipyydysten luvat riittävät.

Yleisimmin ankeriaita pyydetään pitkäsiimalla ja katiskalla. On sen joku saanut mato-ongellakin.

Ankerias on sitkeähenkinen ja liukasliikkeinen otus, joka pääsee omin avuin veneestä takaisin järveen varsin sukkelasti. Myös ankeriaan tainnuttamiseen, teurastamiseen, perkaamiseen ja valmistamiseen ruoaksi on omat niksinsä. Kannattaa siis haastatella, jos lähipiirissä on kokemusta ankeriaan pyynnistä ja käsittelystä, tai etsiä tietoa vanhoista kirjoista.

Ankeriaan pyynti on katoavaa kansanperinnettä kalalajin uhanalaisuuden vuoksi.

Liitteet